Hoe kies ik een grafisch ontwerper?

Hoe kies je de grafisch ontwerper die een uniek logo, krachtige huisstijl en/ of professionele website ontwikkelt die uitdraagt waar jouw bedrijf voor staat? Check onderstaande zaken en let ook op de persoonlijke klik.

Portfolio

Het is handig om twee of drie porfolio’s te selecteren die je op het eerste gezicht aanspreken en die met elkaar te vergelijken. Begin met hoe het portfolio er in zijn algemeenheid eruitziet. Straalt het werk één samenhangend gevoel uit? En hoe uniek is elk stuk? De beste ontwerpportfolio’s vormen een evenwicht tussen beide. Elke opdracht wordt voor een andere klant gedaan, dus er moet voldoende diversiteit zijn. Als het werk te homogeen is dan kan dat een indicatie zijn dat de creativiteit of de vaardigheden van de ontwerper niet optimaal zijn. Je kunt letten op:

  • Kleurgebruik (warm of koel, contrastrijk of monochroom)

  • Belijning (dun en subtiel of juist gedurfd of speels)

  • Vorm (uniek, eenvoudig, duidelijk)

  • Ruimte (ruimte om te ademen - meestal is dat positief - of compact)

  • Typografie (klassiek, modern en/ of speels of gedurfd)

Verder kun je kijken naar de toelichting bij het werk. Hoe beschrijft de ontwerper de uitdaging en het resultaat? Voel je dat de ontwerper zich inleeft in de opdrachtgever en klantgericht werkt? Hoeveel heeft de grafisch ontwerper zelf gedaan? Pas op voor grote projecten en scopes waarbij er altijd een kans is dat de ontwerper niet alles zelf bedacht en/ of ontwikkeld heeft. Welke stukken zijn gemaakt voor een echte klant en welke zijn vrij werk of gemaakt tijdens de opleiding? Hoe meer "echt" ontwerp er is, hoe groter de kans dat deze ontwerper ervaring heeft met het samenwerken met een klant en het oplossen van echte vraagstukken en uitdagingen.

Ten slotte, kijk ook naar de opzet van het portfolio. Is het overzichtelijk, gestructureerd en logisch? Dit geeft ook gelijk een goed beeld van vaardigheden van de grafisch ontwerper op het gebied van technische en UX vaardigheden (gebruiksvriendelijkheid).

Referenties

Behalve een krachtig portfolio zijn referenties van klanten belangrijk. Hoe meer referenties hoe beter, want 20 referenties zijn een stuk betrouwbaarder en geven meer informatie dan vijf. Let er bij de referenties op dat ze van zakelijke opdrachtgevers/ ondernemers zijn en niet van vrienden want die zijn minder objectief :-). Kijk ook goed of je in de referenties iets kunt teruglezen over zowel het proces en de samenwerking als over het eindresultaat.

Kennismaking

Als je bovenstaande helder hebt, dan kun je op basis daarvan een shortlist van grafisch ontwerpers maken. Of misschien hou je maar een favoriete ontwerper over. Dat is ook helemaal prima, want je hebt er natuurlijk maar een nodig. Vervolgens kun je contact opnemen voor een korte kennismaking. Dat kan gewoon telefonisch. Zorg dat je tijdens het gesprek een goed beeld krijgt van de prijs en hoe de aanpak er precies uitziet. Uit welke stappen bestaat de aanpak, wat krijg je precies en wat is bij benadering de doorlooptijd? Als de ontwerper dit gestructureerd en duidelijk weet uit te leggen, dan is de kans groot dat hij of zij ook gestructureerd denkt en werkt. Qua prijs vinden de meeste ondernemers het prettig om een vaste prijs af te spreken en geen uurtarief. Dan weet je precies waar je aan toe bent. En last but not least fijn als er een persoonlijke klik is. Dat maakt de samenwerking vaak een stuk leuker en zorgt er voor dat jij je aandacht en energie kunt richten op alle andere zaken om jouw bedrijf succesvol van start te laten gaan!

Vorige
Vorige

Een website laten maken. Waar moet ik op letten?